sobota, 1 grudnia 2012

Gruszkowe wariacje – czyli odmieniona W-zetka


Jesień. Astronomiczna jeszcze nie nastała, choć pogoda za oknem mówi nam co innego…
W związku z tym, że w marketach można kupić jeszcze dobre gruszki, dziś padło na nie. Te soczyste owoce aż proszą się, aby wykorzystać je do słodkich celów:) Moją ulubioną odmianą gruszek są „konferencje” – chrupiące, twarde i lekko kwaskowate, ale słodkie. Takie właśnie użyłam do tego właśnie ciasta.
Zdecydowany smak kakaowego ciasta przełamują aromatyczne gruszki, do tego delikatna masa z kremówki i przetartych gruszek. Na wierzchu cząstki gruszek, galaretka gruszkowa i biała czekolada. Wszystkie smaki komponują się idealnie, czego dowodem jest fakt, że moja rodzinka zmiotła wszystkie kawałki zanim zdążyłam położyć paterę na stole;)
Przepis wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości wcale nie jest trudny, z tym, że pracochłonny. ALE NAPRAWDĘ WARTO;)

Składniki:

Ciasto kakaowe:
300g mąki pszennej
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
6 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Gruszkowa masa śmietankowa:
900g gruszek
500ml śmietanki kremówki 30%
20g żelatyny
5 łyżek cukru pudru
½ opakowania cukru wanilinowego

Ponadto na wierzch:
600g gruszek 
2 opakowania galaretki gruszkowej

Polewa z białej czekolady:
Tabliczka białej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować blachę. Wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną rozpuszczonego masła i posypać odrobinę bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
Ciasto kakaowe: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć, dodawać żółtka (po jednym), a następnie cukier puder i ucierać na puszystą masę. Dodać kakao i ponownie zmiksować. Ubić białka ze szczyptą soli i tak przygotowaną pianę stopniowo łączyć z masą kakaową, tzn. dodawać po łyżce piany delikatnie mieszając aby białka połączyły się z drugą masą. Gdy cała piana zostanie dodana, następnie po trochu wsypywać mąkę (należy postępować jak z pianą z białek).
Całość przełożyć do blachy i wyrównać ( aby nie wyrósł nam krzywy placek;)). Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min. (do „suchego patyczka”). Ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na pół*.

*Najlepszym narzędziem do przekrajania jest specjalny przyrząd, niezawodny, kosztuje parę groszy (można go nabyć w Tesco), a naprawdę pomaga uzyskać idealnie równe cięcie.

Masa: aby zrobić masę gruszkową należy przygotować garnek z 1 litrem wody, obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne (ogryzek) i gotować z 2 łyżkami cukru (ale nie rozgotować!).
Odcedzić gruszki i zmiksować blenderem. Rozpuścić dokładnie żelatynę w ½ szklanki gorącej wody i zmieszać z musem gruszkowym. Śmietankę ubić z 5 łyżkami cukru pudru**. Dodawać po łyżce musu do śmietanki.
Składanie ciasta: ciasto układać w następujący sposób: część ciasta włożyć spowrotem do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową), zalać masą śmietankową, położyć drugą część ciasta kakaowego. Odstawić do stężenia.
Gruszki na wierzch ugotować tak samo jak poprzednie. Ostudzić i pokroić w plasterki.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
Gruszki poukładać na wierzchu i zalać galaretką. Odczekać aż stężeje.
Polewa: masło i mleko podgrzewać w kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i dalej rozpuszczać. Wsypać łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać. Ciasto polewać łyżeczką tworząc nitki.



1 komentarz:

  1. Do gruszkowej masy śmietankowej można użyć 2 opakowań bitej śmietany śnieżki i rozrobić ją w śmietance zamiast mleku wyjdzie jeszcze lepsze i prościej się robi. oczywiście juz nie dodajemy żelatyny cukru itp. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń