środa, 26 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z czereśniami i razową kruszonką



Czas na kolejne pyszne, letnie owoce! Czereśnie:). Mi osobiście najbardziej smakują jedzone prosto z drzewa. Natomiast jeśli chodzi o wypieki, to ciasto drożdżowe z czereśniami ma pod sobą wszystkie inne desery z czereśniami. Zawsze się śmiejemy w domu gdy robimy ranking „ciast drożdżowych z owocami”. U mnie na pierwszym miejscu znajduje się drożdżowe z czereśniami, śliwkami, borówkami, jabłkami i truskawkami:). Nie przewiduję drugich miejsc:). Reszta domowników ma podzielone zdania, aczkolwiek również borykają się z podobnym dylematem:).
Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami jest prosty i przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Ciasto drożdżowe jest niezwykle pulchne i mięciutkie w środku, chrupkie na spodzie i brzegach. Tradycyjną kruszonkę zastąpiłam zdrowszą wersją, a mianowicie użyłam mąki pszennej razowej. Kruszonka wyszła pyszna i chrupiąca:). Ciasto drożdżowe, czereśnie i kruszonka. Zestaw idealny:)


Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 25x35cm):

Ciasto drożdżowe:
300g mąki
100ml mleka
60g cukru
50g masła
50g drożdży
2 całe jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli

Kruszonka:
100g mąki pszennej razowej
2 łyżki mąki pszennej (zwykłej)
70g masła
70g cukru
1 żółtko
½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
600g czereśni


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozkruszyć do miski. Zasypać cukrem i wymieszać (rozgnieść dokładnie, aż powstanie papka). W tym czasie przelać mleko do rondelka, dodać masło i podgrzać, aż masło się rozpuści (mieszanina ma być letnia). Mieszaninę wlać do rozpuszczonych drożdży. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę – ponownie zamieszać (najlepiej dużą łyżką – ciasto będzie gęste). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: masło rozpuścić. Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem – wymieszać. Wlać rozpuszczone masło, dodać żółtko i zagnieść kruszonkę. Odstawić.
Przygotować blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik (z funkcją termoobiegu) rozgrzać do 190oC.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełożyć go do formy i rozprowadzić na całej blasze (ciasto będzie klejące – najlepiej rozprowadzać ciasto maczając palce w wodzie). Na cieście ułożyć czereśnie i posypać równomiernie kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem:). Smacznego!


Owoce z sadu i dzialki

3 komentarze:

  1. czereśnie średnio, już wolę ze śliwkami :P ale kruszonka i ciasto drożdżowe. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia jest u nas mistrzem ciasta drożdżowego, więc muszę jej zaproponować taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń