czwartek, 23 kwietnia 2015

Delikatny sernik z rabarbarem i pianką


Gdy na zewnątrz coraz bardziej zielono, a okna mogą być przez cały dzień otwarte – to znak, że świat zrobił się piękniejszy! Z przyjemnością pakuje zimowe ubrania do kartonów i zapominam o zimie na kolejnych kilka miesięcy. I oczekuje na wiosenno-letnie, kolorowe owoce i młode warzywa. Tak!
Bardzo lubię rabarbar, a serniki kocham. Dlaczego by więc nie upiec sernika z rabarbarem? Maślany, kruchy spód, warstwa rabarbaru i kremowa warstwa serowa. Przysłowiową wisienką na torcie jest puszysta pianka. Całość komponuje się rewelacyjnie. Muszę przyznać, że nie mogłam się doczekać, aż sernik całkowicie przestygnie. I chociaż zwykle poleca się schłodzić sernik, to zjedzenie jeszcze lekko ciepłego odrzuci w kąt pomysł o chłodzeniu. Ale czy to ciepły, czy też zimny – sernik ten podbije absolutnie Wasze serca. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki (na sernik w okrągłej formie o średnicy 24cm):

Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa serowa:
500g sera twarogowego (zmielonego, z kubka)
100g miękkiego masła
100g cukru
200ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka (L)
1 całe jajko (L)
25g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Szczypta soli

Pianka (można zrobić z połowy porcji):
4 białka (L)
½ szklanki cukru

Dodatkowo: 200g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę, 2 łyżki brązowego cukru


Wykonanie:

Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Rabarbar: pokrojony wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki brązowego cukru oraz 2-3 łyżki wody. Doprowadzić do gotowania. Rabarbar będzie gotowy gdy zacznie się lekko rozpadać. Gdyby w rondelku pozostało zbyt wiele płynu, to najlepiej rabarbar wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia, a pozostały „wywar rabarbarowy” zredukować, tzn. jeszcze chwilę gotować, aż odparuje i się zagęści. Potem rabarbar wrzucić do zredukowanego płynu. Odstawić do przestudzenia.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Ja używam zazwyczaj miski, gdyż nie muszę potem dużo sprzątać i zeskrobywać przylepionego ciasta z blatu:). Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Dno formy oraz boki na wysokość ok. 3 centymetrów wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 10 minut (najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki wygładzić łyżeczką, by były mniej „pofalowane”.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodać żółtka i zmiksować, aż się połączą z resztą masy. Dodać całe jajko i ponownie dokładnie zmiksować.W osobnym naczyniu wymieszać ser twarogowy i budyń proszku. Dodawać porcjami do utartego masła i miksować. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą maślano-twarogową.
Na kruchy spód wyłożyć przestudzony rabarbar i rozsmarować na całej powierzchni. Na rabarbar wylać masę serową – wyrównać powierzchnię. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175oC (przełączyć na funkcję „pieczenie góra-dół”) Włożyć sernik i piec pół godziny, po czym przełączyć piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut.
Pianka: pod koniec pieczenia ubić białka: ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier – ma powstać gęsta, sztywna piana.
Wyjąć sernik i nałożyć ubite białka – rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Tak jak wcześniej zaznaczyłam, piankę z białek można zrobić z połowy porcji. Z 4 białek wychodzi jej bardzo dużo, więc mój sernik wyglądał w piekarniku jak potężna pieczarka:). Nie przeszkadzało mi to jednak, bo po lekkim przestudzeniu zawinęłam boki pianki do środka foremki i wszystko się ładnie pomieściło (jak widać na zdjęciach). Ale tak jak mówię, można przepis zrobić z połowy porcji. Ostudzony sernik oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Sernik z rabarbarem brzmi obłędnie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik jak by nie był musi być niesamowity, no chyba ze zawiera rodzynki. Wtedy to już inna kategoria! :) Ciasto wygląda pysznie pianka i rabarbarowy wkład muszą świetnie komponować się z sernikiem samym w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, całość smakuje obłędnie:) Ciężko wytrzymać do wystudzenia by nie skubnąć tu i ówdzie:) Pozdrawiam:)

      Usuń