niedziela, 6 marca 2016

Wiosenny sernik marchewkowy



Zimo uciekaj i nie wracaj aż do grudnia! Oby na zewnątrz robiło się coraz cieplej, a słonko grzało non-stop:). W końcu lada chwila mamy Wielkanoc, a chyba nikt z nas nie marzy, by śnieg stał się tradycją wielkanocną:). Nie pozostaje nam nic innego jak poddać się planom natury i pozwolić jej iść własnym torem. Możemy za to wprowadzić się w wiosenny nastrój, przygotowując chociażby kolorowe słodkości. Dzisiejszy sernik z pewnością pretenduje na miano wiosennego, gdyż ma niesamowity, świeży kolor i kojarzy się z młodymi warzywami i owocami:). Taki sernik sprawdzi się zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na zwykłe popołudnie. Jego smak jest oryginalny, stonowany, z delikatnym posmakiem marchwi i pomarańczy. Jest bardzo delikatny i lekki. A kto nie wie, nie zorientuje się, że zawiera sok marchewkowy:). Jest po prostu pycha! Polecam:)


Składniki (na sernik w formie 24cm):

Spód:
150g ciastek zbożowych
50g masła
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu

Masa serowa:
1kg gęstego sera twarogowego kubkowego o wysokiej zawartości tłuszczu (u mnie z Wielunia lub Piątnicy)
250ml świeżego soku z marchwi (jednodniowego w buteleczce, ale najlepszy będzie ten prosto z sokowirówki jeśli  macie taką możliwość)
100g cukru
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
40g skrobi ziemniaczanej
6 dużych jajek (L)
Skórka otarta z ¼ pomarańczy

Dodatkowo:  dowolne dekoracje, u mnie kropelki z domowego, barwionego lukru


Wykonanie:

Spód: ciastka rozkruszyć, dodać przyprawy i roztopione masło – wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie wysypać do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160oC (termoobieg). Przygotować dużą formę i nalać do niej wodę. Formę na sernik owinąć szczelnie od spodu folią aluminiową tak, by woda nie dostała się do środka – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa: ser przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem, skrobią i skórką z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać kolejno oba soki, każdorazowo miksując. Masę wylać do formy, a wierzch okryć folią aluminiową tak, by folia przykryła całą foremkę, ale nie dotykała masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z piekarnika, wyjąć sernik z wody, usunąć folię i wstawić go ponownie do nagrzanego (ale wyłączonego już i otwartego) piekarnika. Pozostawić go tam do wystudzenia, a następnie przełożyć na kilka godzin w zimne miejsce. Można udekorować dowolnymi ozdóbkami. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Aż poczułam wiosnę :)
    W wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń