sobota, 13 stycznia 2018

Marmurkowa babka na maślance



Nowy rok. U mnie jak zwykle – praca i uczelnia. Sesja za pasem, a i magisterkę wypadałoby ruszyć. Mam jednak nadzieję, że znajdę czas na publikowanie nowych słodkości :)
Dzisiaj mam dla Was przepis  na błyskawiczną babkę marmurkową na maślance i myślę, że jest to ciasto, na które zawsze znajdą się składniki. Bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Nie jest suche, ale też nie jest wilgotne. Dodatkowo, można dodać do niego cokolwiek chcecie – bakalie, orzechy, owoce, kokos i inne. Ja ostatnio robiłam wersję z gruszkami i wyszło pysznie - ciasto nabrało wilgotności, tak jak lubię. Podaję przepis na podstawową babkę, a wszelkie modyfikacje pozostawiam Wam, jako dzieło waszej inwencji twórczej :)


Składniki (na babkę w podłużnej formie „keksówce” 27x8cm):

350g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
3 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżki maślanki – do ciemnej części ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Ewentualne dodatki: owoce, orzechy, bakalie, kokos, mak, skórka z cytryny, czekolada itp.

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg). Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce składniki mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać krótko łyżką lub widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki maślanki i wymieszać. Ciasto wlewać do foremki porcjami – na zmianę ciemne z jasnym. Na samym końcu za pomocą patyczka lekko pomieszać ciasto (można go włożyć do ciasta i przeciągnąć slalomem ). Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 

5 komentarzy:

  1. Dziwne, że od prawie 3 lat nie ma żadnego komentarza To powinno mnie już zastanowić przed skorzystaniem z tego przepisu Pewnie autorka nie zamieszcza komentarzy bo są niepochlebne Już sama konsystencja babki była "dziwna" - gumowata mazia Owszem wyrosła ale to był twardy zakalec i część jasna i ciemna Dobrze, że kosztowna za bardzo nie była Pewnie moj komentarz również nie zostanie opublikowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jak widać komentarz został jednak opublikowany, jak każdy inny. Gdyby komentarze były usuwane, przy każdym byłoby napisane "usunięto". Niestety nie trafiła Pani ze swoją tezą. Przepisy przed publikacją są wypróbowane, może więc trzeba się zastanowić czy nie popełniło się samemu błędu. Czasami wystarczy zamienić proszek do pieczenia na sodę lub odwrotnie, nie trzymać się dokładnie miar lub piec za krótko albo w nieodpowiedniej temperaturze. Przykro mi, że babka się nie udała lecz nie upoważnia to Pani do oczerniania i pisania publicznie, że komentarze są kasowane. Pozdrawiam

      Usuń
  2. A ja ostatnio robiłam ta babkę i bardzo dobra wyszła😍 polecam ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj pieklam i wyszla jak zawsze dobrze tylko polalam czekolada i posypalam migdalami.do jasnego ciasta dodalam migdaly a do ciemnego troche maku bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka pyszna . Piekę ostatnio codziennie. Dodaję również owoce z nalewek ( dereń, pigwa, skórka pomarańczowa. Jest pyszna. Dzięki za taki łatwy i szybki przepis.

    OdpowiedzUsuń